Category Archives: Metodologie

CONCLUZIILE RAPORTULUI DE EVALUARE PRIVIND ANALIZA DE RISC LA SECURITATEA FIZICĂ PENTRU SOCIETATE (model orientativ)  

Grila de evaluare specifică obiectivului, în conformitate cu prevederile Instrucţiunilor MAI nr. 9/ 01.02.2013 privind efectuarea analizelor de risc la securitatea fizică a unităţilor ce fac obiectul Legii nr. 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecţia persoanelor este cea prevăzută în Anexa nr. 12 – grilă generală pentru unităţile pentru care nu au fost… Read More »

CERINȚE, MĂSURI ȘI MECANISME DE SECURITATE DE ORDIN STRUCTURAL, TEHNIC, TEHNOLOGIC ȘI OPERAȚIONAL ÎN CADRUL UNEI SOCIETĂȚI TIP DEPOZIT

Sistemul de securitate dorit pentru o Societate trebuie să asigure protecția fizică a personalului, bunurilor și valorilor Societăţii și desfășurarea normală a tuturor activităților în cadrul acesteia. Sistemul de securitate al Societăţii trebuie să diminueze sau, dacă este posibil, să elimine consecințele riscurilor de securitate identificate anterior. Principalele cerințe de securitate pentru sistemul de securitate,… Read More »

ELEMENTE GENERALE PRIVIND NECESITATEA REALIZĂRII ANALIZEI DE RISC ȘI ETAPELE PRINCIPALE ALE CONCRETIZĂRII ACESTEIA

Noţiunea de risc a pătruns adânc în cultura umanităţii şi este întâlnită în toate domeniile vieţii politice, economice sociale şi culturale. Riscul, în sens larg, este efectul incertitudinii asupra realizării obiectivelor. Riscul poate fi asumat sau neasumat, în funcţie de opţiunea individului sau colecţivităţilor umane. Însă, pentru aceast,a trebuie identificat. Înţelegerea riscului, a consecinţelor acestuia… Read More »

DEFINIȚII ȘI TERMENI UTILIZAȚI ÎN RAPORTUL DE EVALUARE ȘI TRATARE A RISCURILOR LA SECURITATEA FIZICĂ A UNUI OBIECTIV

ameninţare – factor intern sau extern ce are capacitatea de a exploata vulnerabilitatea unei unităţi prin acte sau fapte ce creează dezechilibre ori instabilităţi şi generează stări de pericol asupra vieţii, integrităţii corporale sau libertăţii persoanelor ori valorilor deţinute. analiza de risc la securitatea fizică – activitate desfăşurată pentru a identifica ameninţările şi vulnerabilităţile care… Read More »

FIŞĂ RECUNOAŞTERI

     În vederea întocmirii unui raport de evaluare și tratare a riscurilor la securitatea fizică, un aspect important îl constituie întocmirea unei fișe de recunoașteri cât mai detaliate.  Reprezentanții obiectivului evaluat pot sprijini expertul evaluator prin punerea la dispoziția acestuia, în timp oportun, a unui set de documente și informații strict necesare.    … Read More »

Analiza de risc din perspectiva standardelor europene. Metode de analiză a riscului *

Principalele diferenţe între prevederile standardelor europene şi normele uzuale româneşti, în faza de proiectare a sistemelor de securitate, constau în următoarele : – standardele europene încadrează echipamentele şi sistemele de securitate în 4 clase de mediu, de la clasa I (condiţii de funcţionare în mediu controlat), până la clasa a IV -a (funcţionare în aer… Read More »

Metode utilizate în determinarea riscului de securitate*

Cele mai utilizate metode de determinare a riscului de securitate la securitatea fizică sunt:  metoda matricilor de risc, metoda modelului în cascadă ASIS, metoda MEHARI și metoda OCTAVE. În postările următoare vom prezenta toate cele patru metode, pentru a da ocazia evaluatorului de risc să înțeleagă și să aleagă în cunoștință de cauză una dintre… Read More »